Noticias

La Pastoral de Beethoven
22 gener 2021 | 20.00 h                    Centre Cultural Terrassa | Terrassa 
23 gener 2021 | 18.30 h                    Palau de la Música Catalana | Barcelona
24 gener 2021 | 19.00 h                    Teatre Auditori Sant Cugat

FITXA ARTÍSTICA
Birgit Kolar violí
Camille Thomas violoncel
Marzena Diakun directora
Orquestra Simfònica del VallèsPROGRAMA


JOHANNES BRAHMS (1833- 1897)
Doble concert per a violí i violoncel, en La menor, op. 102

I. Allegro
II. Andante
III. Vivace non troppo


BIRGIT KOLAR DIU: M'agradaria dedicar aquest concert, en agraïment i eterna amistat, al meu col·lega del quartet Attila Szekely, que va morir el passat 13 de gener de 2021.
Vaig fer aquesta meravellosa obra amb ell, per primera vegada fa cinc anys, al Japó. Gràcies Attila, romandràs inoblidable. Bis zoom Wiedersehen!LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770- 1827)
Simfonia núm. 6 “Pastoral”, en Fa major, op. 68

I. Allegro ma non troppo
II. Andante molto mosso
III. Scherzo. Allegro
IV. Allegro
V. AllegrettoDurada aproximada: 75 minuts
Concert sense pausa
LA PASTORAL DE BEETHOVEN
Notes al programa

Per què Johannes Brahms va compondre un concert per a la insòlita combinació de violí, violoncel i orquestra? El violí i el violoncel no només s’alternen com ho farien en un concerto grosso barroc, sinó que toquen tan sovint junts que tenim la impressió d'estar escoltant un sol instrument gegantí de vuit cordes, que s’adapta als seus diàlegs amb l'orquestra. Brahms va compondre el doble concert per al violinista Joseph Joachim i el violoncel·lista Robert Hausmann durant unes vacances a Suïssa, i amb la intenció de matar dos pardals d’un sol tret. Per una banda, renovar la seva antiga amistat amb Joachim, aleshores malmesa per un tema sentimental, i per l'altra banda, complir una promesa feta al violoncel·lista Robert Hausmann de compondre-li un concert. Junts, els tres homes, Brahms, Joachim i Hausmann van començar a preparar l'estrena del doble concert, que el compositor va dirigir a la ciutat de Colònia el mes següent. Seria la darrera obra per a orquestra de Brahms.

Juntes, el divendres 22 de gener a les 20h al Centre Cultural Terrassa, el dissabte 23 a les 18.30h al Palau de la Música Catalana de Barcelona i el diumenge 24 a les 19h al Teatre-Auditori de Sant Cugat, tres dones, la directora Marzena Diakun, la violoncel·lista Camille Thomas i la violinista Birgit Kolar ens traduiran el Doble Concert de Brahms al nostre costat.

Amb paraules de Beethoven:
Simfonia pastoral, més una expressió del sentiment que de la pintura.

1r moviment: agradables sentiments que es desvetllen quan els habitants de ciutat van al camp.
2n moviment: escena del rierol.
3r moviment: alegre reunió de camperols, interrompuda pel...
4rt moviment: tro i tempesta, en què trenca els...
5è moviment: sentiments saludables combinats amb gràcies a Déu.

Tot i que Beethoven no era per naturalesa un home de paraules solia dir el que volia dir. Hem de confiar, doncs, en la seva paraula, creient que tenia una bona raó per prologar la seva música amb unes paraules ben escollides tot i el matís "més una expressió de sentiment que de pintura".

La mateixa idea de Beethoven no era ni nova ni pròpia. El 1784 (Beethoven només tenia catorze anys), un compositor anomenat Justin Heinrich Knecht va anunciar la seva nova creació simfònica: Le portrait musical de la nature (Un retrat musical de la natura) en cinc moviments, inclosa una representació idíl·lica del camp, l’espant d’una tempesta i un agraïment general al creador una vegada que els núvols negres s'havien esvaït. L’escriptura descriptiva i els temes pastorals de la simfonia de Beethoven són un retrocés a l’època barroca. A Beethoven no hi havia cosa que més li plagués que passejar pel bosc, on ell podia badar sense molèsties, aturant-se de tant en tant per escriure una nova idea als fulls de música plegats que sempre duia la butxaca. "Ningú", va escriure a Therese Malfati dos anys després de l'estrena de la Simfonia Pastoral, “estima aquest país tant com jo. Els sons dels  boscos, els arbres i les roques produeixen el ressò que l’home vol escoltar”. Tots aquests sons són aquí, a la seva sisena simfonia.  

Jordi Cos, president i viola Orquestra Simfònica del Vallès


BIOGRAFIES


BIRGIT KOLAR  VIOLÍ

Va néixer el 1970 a Waidhofen an der Ybbs (Àustria), on, a l’edat de sis anys, va començar a estudiar violí a l’escola de música local. Des del 1982, va estudiar a la Universitat de Música de Viena amb el concertino de l’Orquestra Filharmònica de Viena, Rainer Küchl, i el seu assistent, Jela Spitkova. Va continuar els estudis amb Wolfgang Schneiderhan a Lucerna, amb Robert Masters a Londres i amb Josef Luitz a Viena. El 1992 va ser finalista i va ser premiada en el Concurs Internacional Yehudi Menuhin, en el qual va fer un concert sota la batuta de Lord Menuhin. Ha fet concerts com a solista en diversos festivals d’Europa, del Japó i de l’Amèrica del Sud. Del 1999 al 2008, Birgit Kolar va tocar amb membres de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera i del Münchner Streichquartett. El 2009 va fundar, juntament amb membres de l’Orquestra Filharmònica de Viena i de l’Orquestra Simfònica de Viena, el Seraphin Quartett Wien. Ha estat concertino de l’Orquestra Bruckner de Linz, de l’Orquestra Simfònica de Viena i, fins al 2005, de l’Orquestra de la Ràdio de Munic. Com a concertino, ha estat convidada a diverses orquestres europees, com l’Orquestra Estatal de Baviera (Òpera Estatal de Munic), l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Filharmònica de la BBC, l’Orquestra Filharmònica de Bergen, l’Orquestra Filharmònica de Copenhagen, etc., i regularment ho ha estat a l’Orquestra Filharmònica de Viena. Del 2003 al 2009 ha estat docent a la Universitat de Música de Viena, i el 2011, a la Universitat d’Art de Graz. Birgit Kolar toca un violí Carlo Bergonzi, Cremona 1723, de la col·lecció d’instruments propietat del Banc Nacional d’Àustria.


CAMILLE THOMAS VIOLONCEL

L'optimisme, la vitalitat i l'exuberància alegre són alguns dels rics elements de la personalitat de Camille Thomas. La jove violoncel·lista franc-belga, que va signar un contracte exclusiu amb Deutsche Grammophon a l'abril de 2017, entén el poder de l'art per a unir a les persones, per a unir a individus de diverses cultures, països i orígens. El seu carismàtic art està impulsat per la passió per la vida i el desig d'inspirar a uns altres a obrir els seus cors a la meravella i l'emoció de la música clàssica. "Crec fermament que la música té el poder d'engrandir el cor, de fer-te sentir tot amb més intensitat", diu. "La música dóna esperança per a la bellesa i la grandesa de l'ànima humana." 

Va néixer el 1988 a París. Va començar a tocar el violoncel a l'edat de quatre anys i va progressar tan ràpidament que aviat va prendre classes amb l'aclamat mestre Marcel Bardon. El 2006 es va traslladar a Berlín per estudiar amb Stephan Forck i Frans Helmerson a la Hanns Eisler Hochschule für Musik, continuant la seva formació amb lliçons de postgrau de Wolfgang-Emanuel Schmidt a la Franz Liszt Hochschule für Musik de Weimar. El seu avanç internacional es va produir al febrer de 2014 quan va ser nominada per al premi "Revelació de l'Any" a la 21a edició de les Victoires de la Musique Classique, l'equivalent francès dels premis Grammy®. Vuit mesos després va ser nomenada guanyadora de el concurs de Nous Talents de 2014 patrocinat per la Unió Europea de Radiodifusió. A continuació, va triomfar en la categoria de "Jove Solista de l'Any" en els premis C'est du Belge 2016 de la RTBF, elegits en col·laboració amb Paris Match, i al gener de 2018 va ser seleccionada per la prestigiosa llista "30 under 30" de Forbes.nEntre els recents concerts destacats figuren dos concerts al Festival Internacional de Violoncel Piatigorsky a Los Angeles, un recital de "Voice of Hope" amb Julien Brocal al Festival de Música de Savannah, el Concert per a violoncel d'Elgar a la Filharmònica d'Essen amb la Filharmònica de Essener i en Bielefeld amb la WDR Sinfonieorchester així com concerts amb Daniel Hope a Berlín i Dresden.MARZENA DIAKUM directora
La guardonada directora d’orquestra Marzena Diakun va obtenir el reconeixement internacional a París la temporada 2015/16 després de diversos concerts amb l’Orchester Philharmonique de Radio France. Entre els seus premis i guardons s’inclouen el segon premi al prestigiós 59è Concurs de Primavera de Praga per a Directors d’Orquestra de la República Txeca i al 9è Concurs Internacional de Directors d’Orquestra de Fitelberg a Polònia (2012), el "Passaport Polityka" al millor artista de música clàssica el 2016 i nominada amb el premi a la millor innovació clàssica el 2019.  Amb la nova temporada 2020/21 es converteix en la primera directora convidada a l'Orquestra de Cambra de París. Diakun també va ser finalista del 4t Concurs Internacional de Direcció de Funcionaris  (2006) i semifinalista de la Donatella Flick Conductors Competition a Londres i la Quadaques Competition de Barcelona (2008). Entre els compromisos recents s’inclouen l’Orchestre de la Suisse Romande, la Philharmonic de Liverpool, l’Orquestra Simfònica de Bournemouth, l’Orchestre Philharmonique de Radio France, l’Orquestra Simfònica de Praga Radio, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Nacional de Polònia a Katowice, la Filharmònica Nacional de Varsòvia, l’Orquestra Sinfònica del Principat d’Astúries, la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Orchestre National de Lyon, Orquestra Sinfónica del Estado de São Paulo, Jeaner Philharmoniker, Deutsche-Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Göteborg Opera, Staatsorchester Rheinische Philharmonie, National Radio Symphony Orchestra in Lubljana, Presidential Symphony Orchestra in Ankara, Istanbul Symphony Orchestra, de Chambre de Lausanne.
ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS (OSV)
Va néixer el 1987 en el si de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell i molt aviat s’estructurà com una societat anònima laboral, en què els treballadors en són alhora els propietaris. La seva activitat se centra a la ciutat de Sabadell, amb una temporada pròpia i com a orquestra del circuit Òpera a Catalunya, i al Palau de la Música Catalana, amb el cicle de concerts Simfònics al Palau. N’han estat directors titulars Albert Argudo, Jordi Mora, Salvador Brotons, Edmon Colomer, David Giménez Carreras, Rubén Gimeno i James Ross. Des del setembre del 2018 ho és Xavier Puig. Ha rebut el Premi Nacional de Música 1992, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d’Honor 2012 de la ciutat de Sabadell.
ComparteLa Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) es una realidad empresarial y artística gestionada desde la economía social con vocación de servicio a su comunidad.

Por ello, nuestro proyecto tiene esta triple dimensión: artística, social y empresarial.

Conócenos un poco mejor
Generalitat de Catalunya Diputacio Girona Diputació Barcelona Ajuntament Fundació BancSabadell Fluidra Moventia Mmaresme Benvic UAB Bardet HP Idneo Diputacio  Tarragona Ramon Llull Orfeo Catala CatMusica La Vanguardia
+ Veure tots
Amunt