News

The four season of Vivaldi

Lina Tur, violinista eivissenca amb projecció internacional, actuarà com a violí solista al costat de l'orquestra barroca Vespres d'Arnadí en l'obra programàtica Les quatre estacions de Vivaldi

La proposta s'emmarca en la ferma aposta de l'OSV d'oferir espais dins la seva temporada a formacions i solistes de referència del país  

Els concerts seran dissabte 20 de febrer al Palau de la Música Catalana i diumenge 21 al Teatre La Sala de RubíL'Orquestra Simfònica del Vallès continua en el seu afany d’apropar-se a nous públics i donar a conèixer el talent de casa nostra arreu del país, i el proper dissabte 20 de febrer al Palau de la Música Catalana (18.30h) convida a pujar a l'escenari dins la seva temporada de Simfònics al Palau l'orquestra barroca catalana de referència en aquest gènere: Vespres d'Arnadí. Al dia següent, diumenge 21 febrer a les 19h, el concert es repetirà en el Teatre La Sala de Rubí. En aquesta ocasió, la violinista eivissenca Lina Tur Bonet, es posarà al capdavant de l'orquestra i assumirà la tasca de violí solista, sota la direcció de Dani Espasa, clavecista i organista de la formació.

El programa musical se centra exclussivament en l'obra barroca d'Antonio Vivaldi, i d'ell, escoltarem el Concert per a corda i continu en Sol major "Alla rustica" RV 151, el Concert per a violí i orgue en Re menor RV 541 i Les quatre estacions (Il cimento dell'armonia e dell'invenzione, Op.8).

Les quatre estacions 
és una obra extraordinària que, amb temes breus i senzills, repeticions, progressions i fórmules d’acompanyament basades en esquemes quasi trivials, recorre el camí més curt que va de la simplicitat a l’obra mestra.

Antonio Vivaldi va escriure prop de 500 concerts per a diversos instruments, 220 d'ells dedicats al violí, instrument del qual era un virtuós. Quatre d'aquests concerts, pertanyents a Il cimento dell'armonia i dell'inventione i reunits en l'Op 8 (1725) escrits per a violí solista, orquestra de cordes i clavecí, són els que es coneixen amb el nom de Les quatre estacions.

La textura de cada concert és variada, d'acord amb l'estació que vol descriure. Per exemple, l'hivern és fosc, o l'estiu és molt contrastat, amb una tempesta en el seu darrer moviment. Vivaldi, també va escriure 4 sonets que acompanyaven els 4 concerts.

VESPRES D'ARNADÍ és una orquestra barroca creada l'any 2005 per Dani Espasa i Pere Saragossa per oferir versions plenes d'emoció, frescor i espontaneïtat, utilitzant instruments i criteris històrics. El seu nom recorda els concerts que al segle XVIII, eren habitualment oferts als VESPRES com a postres dels sopars distingits de nobles i burgesos. Carabassa, sucre i ametlles són els ingredients de l’ARNADÍ, un dels postres més antics del País Valencià.

El conjunt ha actuat en importants sales i festivals d’Europa com ho són els de Peralada, Barcelona, Halle, Praga, Ostrava, Madeira, Sevilla, Santander, Santiago de Compostela, Lugo, Madrid, entre d'altres.Programa


 

ANTONIO VIVALDI (1678-1741)

Concert per a corda i continu en Sol major “Alla rustica” RV 151
Presto – Adagio – Allegro
 

Concert per a violí i orgue en Re menor RV 541
Allegro – Grave – Allegro
 

Les Quatre Estacions (Il cimento dell’armonia e dell’invenzione, Op.8) 
     I. Concert núm. 1 en Mi major, Op. 8, RV 269, “La primavera”
        Allegro – Largo – Allegro
 
    II. Concert núm. 2 en Sol menor, Op. 8, RV 315, “L’estiu”
        Allegro non molto – Allegro / Adagio – Presto – Adagio / Presto
 
   III. Concert núm. 3 en Fa major, Op. 8, RV 293, “La tardor”
       Allegro – Adagio molto – Allegro
 
   IV. Concert núm. 4 en Fa menor, Op. 8, RV 297, “L’hivern”
       Allegro non molto – Largo – Allegro
 
 

VESPRES D'ARNADÍ

Lina Tur Bonet
, violí solista
Farran Sylvan James, Elisabet Bataller, Oriol Algueró, Ricart Renart, violins I
Alba Roca, Adriana Alcaide, Kathleen Leidig, Cecilia Clares, violins II
Natan Paruzel, Núria Pujolràs, Elizabeth Gex, violes
Oriol Aymat, Oleguer Aymamí, violoncels
Mario Lisarde, violone
Josep Maria Martí, tiorba i guitarra
Dani Espasa, clave, orgue i direccióLes quatre estacions de Vivaldi han estat i seguiran sent fins al dia del judici final, el primer amor de tot melòman confés. Renovar la febre amorosa inicial exigeix el descobriment sobtat d’una bellesa que fins ara ha romàs oculta a la nostra emoció. Lina Tur i l'orquestra barroca Vespres d'Arnadí ens donaran molts motius per seguir enamorats de les tonades de Vivaldi i simpatitzants. Per als qui creuen que la música més popular encara no ens ha dit tot el que ens volia dir.LINA TUR BONET  VIOLÍ

Brava, Gramophone; Fiery virtuoso, The Strad; superbement joué, flamboyante Lina, Diapason; Autèntica violinista del dimoni, Bayerische Rundfunk; a talented violinist with a clear vision, Early Music Review; the small wonder, Lina Tur Bonet shines, San Diego Union Tribune; ens captiva amb la seva vertiginosa ornamentació, Kommersant-Rúsia; violinista d’extra-classe, Bayerische Rundfunk; violinista de l’ànima, Sankei Shinbun; honest and heartfelt music-making, Gramophone.

Lina recorre el món com a solista i directora, actuant al Wigmore Hall, Styriarte, Early Music Sant Petersburg, Potsdamer Festival, MB1800 NYC, Concertgebouw Amsterdam, Musashino Hall Tokyo, Montreal Baroque, Israel, Varna Festival, tota Amèrica del Sud, i com a músic de cambra al Musikverein i Konzerthaus de Viena, compartint escenari amb C. Zacharias, M. Pressler i E. Onofri. Dirigida per Abbado, Harding o Gardiner. Les seves gravacions han rebut premis i elogis com millor versió de l’op. V de Corelli (BBC), referencials (Gramophone), millor versió de les Sonatas del Rosari  de Biber (France Classique), recomanades (Bayerische Rundfunk, SWR i Kulturradio Berlin), 5* Diapason i Diapason d’Or.


 

ShareOrquestra Simfònica del Vallès (OSV) is an artistic company run from a cooperative model devoted to serve its surrounding community.

Therefore, our project has this triple dimension: artistic, social and enterprising.

Learn more about us
Generalitat de Catalunya Diputacio Girona Diputació Barcelona Ajuntament Fundació BancSabadell Fluidra Moventia Mmaresme Benvic UAB Bardet HP Idneo Diputacio  Tarragona Ramon Llull Orfeo Catala CatMusica La Vanguardia
+ Veure tots
Amunt