News

Beethoven's Pastoral

La formació vallesana recal·larà al Centre Cultural Terrassa, Palau de la Música Catalana i Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès del 22 al 24 de gener

Les obres en programa són el Doble Concert per a violí i violoncel de J. Brahms interpretat per la violinista austríaca Birgit Kolar i la viol·loncelista francesa Camille Thomas, com a solistes, i la Simfonia N.6 "Pastoral" de L. van Beethoven  

La directora d'orquestra serà la polonesa Marzena Diakun, recentment nomenada directora titular i artística de la Orquesta de la Comunidad de Madrid (ORCAM) 
L'Orquestra Simfònica del Vallès engega el 2021 amb tres concerts seguits el cap de setmana del 22 al 24 de gener. El concert s'emmarca en la 25ena temporada del cicle Simfònics al Palau, una coproducció de l'OSV i el Palau de la Música Catalana i que és possible gràcies al suport de la Fundació Banc Sabadell.

Beethoven i Brahms seran els protagonistes d'una producció pensada en femení, doncs comptem amb les solistes Birgit Kolar, al violí, i Camille Thomas, al violoncel, per interpretar el Doble Concert per a violí i violoncel, de Johannes Brahms i seguidament, continuarem amb la Simfonia núm. 6 de Beethoven "Pastoral", tot dirigit per la jove directora d'orquestra polonesa Marzena Diakun, qui recentment ha estat nomenada directora titular i artística de la Orquesta de la Comunidad de Madrid (ORCAM). 

Els concerts del cap de setmana es podran gaudir al Centre Cultural Terrassa (divendres 22/01, a les 20h), Palau de la Música Catalana (dissabte 23/01, a les 18.30h) i Teatre-Auditori de Sant Cugat (diumenge 24/01, a les 19h).
Notes al programa


Per què Johannes Brahms va compondre un concert per a la insòlita combinació de violí, violoncel i orquestra? El violí i el violoncel no només s’alternen com ho farien en un concerto grosso barroc, sinó que toquen tan sovint junts que tenim la impressió d'estar escoltant un sol instrument gegantí de vuit cordes, que s’adapta als seus diàlegs amb l'orquestra. Brahms va compondre el doble concert per al violinista Joseph Joachim i el violoncel·lista Robert Hausmann durant unes vacances a Suïssa, i amb la intenció de matar dos pardals d’un sol tret. Per una banda, renovar la seva antiga amistat amb Joachim, aleshores malmesa per un tema sentimental, i per l'altra banda, complir una promesa feta al violoncel·lista Robert Hausmann de compondre-li un concert. Junts, els tres homes, Brahms, Joachim i Hausmann van començar a preparar l'estrena del doble concert, que el compositor va dirigir a la ciutat de Colònia el mes següent. Seria la darrera obra per a orquestra de Brahms.
Juntes, el divendres 22 de gener a les 20h al Centre Cultural Terrassa, el dissabte 23 a les 18.30h al Palau de la Música Catalana de Barcelona i el diumenge 24 a les 19h al Teatre-Auditori de Sant Cugat, tres dones, la directora Marzena Diakun, la violoncel·lista Camille Thomas i la violinista Birgit Kolar ens traduiran el Doble Concert de Brahms al nostre costat.

Amb paraules de Beethoven: 
Simfonia pastoral, més una expressió del sentiment que de la pintura.

1r moviment: agradables sentiments que es desvetllen quan els habitants de ciutat van al camp. 
2n moviment: escena del rierol.
3r moviment: alegre reunió de camperols, interrompuda pel ...
4rt moviment: tro i tempesta, en què trenca els..
5è moviment: sentiments saludables combinats amb gràcies a Déu. 

Tot i que Beethoven no era per naturalesa un home de paraules solia dir el que volia dir. Hem de confiar, doncs, en la seva paraula, creient que tenia una bona raó per prologar la seva música amb unes paraules ben escollides tot i el matís "més una expressió de sentiment que de pintura".

La mateixa idea de Beethoven no era ni nova ni pròpia. El 1784 (Beethoven només tenia catorze anys), un compositor anomenat Justin Heinrich Knecht va anunciar la seva nova creació simfònica: Le portrait musical de la nature (Un retrat musical de la natura) en cinc moviments, inclosa una representació idíl·lica del camp, l’espant d’una tempesta i un agraïment general al creador una vegada que els núvols negres s'havien esvaït. L’escriptura descriptiva i els temes pastorals de la simfonia de Beethoven són un retrocés a l’època barroca. A Beethoven no hi havia cosa que més li plagués que passejar pel bosc, on ell podia badar sense molèsties, aturant-se de tant en tant per escriure una nova idea als fulls de música plegats que sempre duia la butxaca. "Ningú", va escriure a Therese Malfati dos anys després de l'estrena de la Simfonia Pastoral, “estima aquest país tant com jo. Els sons dels  boscos, els arbres i les roques produeixen el ressò que l’home vol escoltar”. Tots aquests sons són aquí, a la seva sisena simfonia.   . 
 
Jordi Cos, president i viola Orquestra Simfònica del VallèsMarzena Diakun va obtenir el reconeixement internacional a París la temporada 2015/16 després de diversos concerts amb l’Orchester Philharmonique de Radio France. Entre els seus premis i guardons s’inclouen el segon premi al prestigiós 59è Concurs de Primavera de Praga per a Directors d’Orquestra de la República Txeca i al 9è Concurs Internacional de Directors d’Orquestra de Fitelberg a Polònia (2012), el "Passaport Polityka" al millor artista de música clàssica el 2016 i nominat amb el premi a la millor innovació clàssica el 2019. Amb la nova temporada 2020/21 es converteix en la primera directora invitada a l'Orquestra de Cambra de París.

Diakun també va ser finalista del 4t Concurs Internacional de Direcció de Funcionaris (2006) i semifinalista de la Donatella Flick Conductors Competition a Londres i la Quadaques Competition de Barcelona (2008).

Entre els treballas recents s’inclouen l’Orquestra de la Suisse Romande, la Filharmònica de Liverpool, l’Orquestra Simfònica de Bournemouth, l’Orquestra Filharmònica de Radio França, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Praga, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Nacional de Polònia a Katowice, entre d'altres.

Ha col·laborat amb solistes com Martin Grubinger, Peter Jablonski, Andreas Staier, Ewa Kupiec, els violoncel·listes Truls Mørk i Daniel Müller-Schott, els cantants Camilla Nylund, Klaus Florian Vogt, Catherine Wyn-Rogers, Nathalie Stutzmann, Sabine Devieilhe, Jean-François Lapointe , els violinistes Linus Roth, Michael Guttman i Alena Baeva.Birgit Kolar va néixer el 1970 a Waidhofen an der Ybbs (Àustria), on, a l’edat de sis anys, va començar a estudiar violí a l’escola de música local. Des del 1982, va estudiar a la Universitat de Música de Viena amb el concertino de l’Orquestra Filharmònica de Viena, Rainer Küchl, i el seu assistent, Jela Spitkova. Va continuar els estudis amb Wolfgang Schneiderhan a Lucerna, amb Robert Masters a Londres i amb Josef Luitz a Viena.

El 1992 va guanyar el Concurs Internacional Yehudi Menuhin, en el qual va fer un concert sota la batuta de Lord Menuhin. Del 1999 al 2008, Birgit Kolar va tocar amb membres de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera i del Münchner Streichquartett.

El 2009 va fundar, juntament amb membres de l’Orquestra Filharmònica de Viena i de l’Orquestra Simfònica de Viena, el Seraphin Quartett Wien. Ha estat concertino de l'Orquestra Bruckner de Linz, de l'Orquestra Simfònica de Viena, i fins al 2005, de l'Orquestra de la Ràdio de Munich.

Com a concertino, ha estat convidada a diverses orquestres europees, com l'Orquestra Estatal de Baviera (Òpera Estatal de Munic), l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, l'Orquestra Filharmònica de la BBC, l'Orquestra Filharmònica de Bergen, l'Orquestra Filharmònica de Copenhagen, etc., i regularment ho ha estat a l'Orquestra Filharmònica de Viena. 

Del 2003 al 2009 ha estat docent a la Universitat de Música de Viena, i el 2011, a la Universitat d'Art de Graz. Birgit Kolar toca un violí Carlo Bergonzi, Cremona 1723, de la col·lecció d'instruments propietat del Banc Nacional d'ÀustriaCamille Thomas va néixer el 1988 a París. Va començar a tocar el violoncel a l'edat de quatre anys i va progressar tan ràpidament que aviat va prendre classes amb l'aclamat mestre Marcel Bardon. El 2006 es va traslladar a Berlín per estudiar amb Stephan Forck i Frans Helmerson a la Hanns Eisler Hochschule für Musik, continuant la seva formació amb lliçons de postgrau de Wolfgang-Emanuel Schmidt a la Franz Liszt Hochschule für Musik de Weimar.

El seu avanç internacional es va produir al febrer de 2014 quan va ser nominada per al premi "Revelació de l'Any" a la 21a edició de les Victoires de la Musique Classique, l'equivalent francès dels premis Grammy®. Vuit mesos després va ser nomenada guanyadora de el concurs de Nous Talents de 2014 patrocinat per la Unió Europea de Radiodifusió. A continuació, va triomfar en la categoria de "Jove Solista de l'Any" en els premis C'est du Belge 2016 de la RTBF, elegits en col·laboració amb Paris Match, i al gener de 2018 va ser seleccionada per la prestigiosa llista "30 under 30" de Forbes.

Entre els recents concerts destacats figuren dos concerts al Festival Internacional de Violoncel Piatigorsky a Los Angeles, un recital de "Voice of Hope" amb Julien Brocal al Festival de Música de Savannah, el Concert per a violoncel d'Elgar a la Filharmònica d'Essen amb la Filharmònica de Essener i en Bielefeld amb la WDR Sinfonieorchester així com concerts amb Daniel Hope a Berlín i Dresden.


 

ShareOrquestra Simfònica del Vallès (OSV) is an artistic company run from a cooperative model devoted to serve its surrounding community.

Therefore, our project has this triple dimension: artistic, social and enterprising.

Learn more about us
Generalitat de Catalunya Diputacio Girona Diputació Barcelona Ajuntament Fundació BancSabadell Fluidra Moventia Mmaresme Benvic UAB Bardet HP Idneo Diputacio  Tarragona Ramon Llull Orfeo Catala CatMusica La Vanguardia
+ Veure tots
Amunt