News

A Midsummer Night's Dream · Mendelssohn
5 febrer 2021 | 
20.30 h                    Teatre La Faràndula · Sabadell 
6 febrer 2021 | 18.30 h                    Palau de la Música Catalana | Barcelona

FITXA ARTÍSTICA
Núria Vilà soprano
Marta Valero mezzosoprano
Mar Blanch narradora

Cor de Noies de l'Orfeó Català (Buia Reixach i Feixes, directora)
Dani Coma Direcció escènica
Víctor Pablo Pérez director
Orquestra Simfònica del Vallès
 
 PROGRAMAMARC TIMÓN (1980)
“Les trompetes de la mort” 
Obra coral d’encàrrec a partir d’un text del llibre “Canto jo i la muntanya balla” de la poetessa Irene Solà (estrena)
 

FELIX MENDELSSOHN (1809-1847)

El somni d'una nit d'estiu
 
Obertura, Op. 21
Núm. 1 Scherzo
Núm. 2 Melodrama: Über Táler und Höhn. Elfensmarch
Núm. 3 Lied: Mit Chor
Núm. 4 Melodrama: Was du wirst erwachend sehen
Núm. 5 Intermezzo
Núm. 6 Melodrama: Welch hausgebackenes volk
Núm. 7 Nocturn
Núm. 8 Melodrama: Sei, als wäre nichts geschehn
Núm. 9 Marxa nupcial
Núm. 12 Melodrama

Núm. 13 Finale: Bei des Feuers matten Flimmern
Durada aproximada: 75 minuts
Concert sense pausaEL SOMNI D'UNA NIT D'ESTIU
Notes al programa


L'obra de Marc Timón és un encàrrec del Palau de la Música Catalana al seu compositor resident per a orquestra simfònica i cor de noies basat en un text d'un èxit editorial "Canto jo i la muntanya balla" de la també artista resident del Palau, l'escriptora catalana Irene Solà, obra que ha estat guardonada amb un dels 13 Premis de Literatura de la Unió Europea 2020  que es concedeixen a obres d’autors emergents.

"Canto jo i la muntanya balla" és una singular novel·la en la qual prenen la paraula éssers humans, dones d'aigua, fantasmes, bolets, gossos i cabirols que habiten el tros de món que hi ha entre Camprodon i Prats de MollóUn terreny fèrtil per deixar anar la imaginació i el pensament, les ganes de parlar i d'explicar històries: fer ballar la muntanya, com a metàfora literària. 
 
Primer hi ha la tempesta i el llamp i la mort d'en Domènec, el pagès poeta. Després, la Dolceta, que no pot parar de riure mentre explica les històries de les quatre dones penjades per bruixes. La Sió, que ha de pujar tota sola la Mia i l'Hilari allà dalt a Matavaques. I Les trompetes de la mort que, amb el seu barret negre i apetitós, anuncien la immutabilitat del cicle de la vida.
 

Text extret del llibre d'Irene Solà amb el que Marc Timón ha creat aquesta obra: 

Som totes mares, som germanes. 
 
La pluja ja ve de llocs i sap coses, la pluja ens fa créixer, la pluja ens fa grans.
La terra com a una mare. No hi ha dolor si el dolor és compartit. No hi ha pena si no hi ha mort.  
Carn! Llum! Bosc! Mort! 
No hi ha dolor si el dolor és compartit. 
No hi ha dolor si el dolor n’és memòria.  
Carn! 
No hi ha dolor. 
No hi ha dolor si ets un bolet.  
Vingué el senglar, la boca fosca; la llengua grossa, les dents molles.   
Carn! Llum! Bosc! Mort! 
Va venir l’home i ens va arrencar.  
Va venir el llamp i va matar l’home.  
I van venir les dones i ens van recollir i cuinar.  
Carn! Llum! Bosc! Mort! 
No hi ha dolor! MENDELSSOHN : El somni d'una nit d'estiu (1826/1842)
 
Durant gairebé dos segles, s’ha escrit molt sobre la precocitat de W. A. Mozart, com a compositor i com a intèrpret, però potser no tant sobre els talents juvenils realment sorprenents de Fèlix Mendelssohn (1809-1847). En una època en què els compositors generalment provenien de les classes baixes, Mendelssohn era gairebé una anomalia.

Nét del filòsof Moses Mendelssohn i fill del banquer Abraham Mendelssohn, Fèlix va créixer en un entorn acomodat i impregnat d’humanisme rebent una educació completíssima que abastava, a més de música, des d'idiomes, dibuix i pintura, fins a ball, natació, equitació i esgrima. A més dels assoliments artístics personals, cal destacar a Mendelssohn com el pare del format i concepte actual del concert simfònic, integrat per simfonies interpretades sense talls, com se solia fer a la seva època, i una atenció especial a compositors del passat de la qual ell en fou un bon exemple rescatant de l'oblit a genis com J.S. Bach i F. Schubert.

Mendelssohn va començar a escriure música de gran brillantor des de ben jove; la primera simfonia i el celebrat octet són testimonis del seu geni. Amb 14 anys, la fortuna del pare li va permetre de gaudir d'una orquestra privada al menjador de casa seva per a ús personal. Quan tenia 17 anys, però, va escriure una obra que els estudiosos no dubten en qualificar de perfecta: lObertura de El Somni d’una nit d’estiu inspirat en l’obra de teatre homònima de William Shakespeare.

Mendelssohn va tenir per primera vegada la idea d’escriure una obertura a El somni d'una nit d'estiula primavera de 1826, després de llegir la traducció a l'alemany del text de Shakespeare. En una carta a la seva estimadíssima germana Fanny, el juliol d’aquell mateix any, Mendelssohn li parlava de treballar en l’aïllament pacífic del jardí familiar de la casa dels pares a Berlin: “Avui o demà somiaré allà el somni de la nit d’estiu.”

En el procés de creació, Mendelssohn va comptar amb l’assessorament del seu amic Adolph Marx. En suggerir que l’obertura havia de tenir referències característiques a l'acció de la trama, Marx va ajudar al naixement d'una obra mestra.

L’obertura va esdevenir el primer i possiblement l’èxit més gran en la breu vida de Mendelssohn, que va morir als 38 anys, pocs dies després del traspàs de la seva germana, Fanny.

El 1842, 16 anys després d’haver compost l’obertura, el rei Friedrich Wilhelm de Prússia va encarregar a Mendelssohn que escrivís la música incidental completa per al Somni d’una nit d’estiu. Un any després, el 14 d'octubre de 1843, va dirigir l'estrena a Potsdam. La nova obra va tenir un èxit immediat. D’alguna manera Mendelssohn no només havia aconseguit recuperar l’estil de l’obertura en una sèrie de moviments brillants, sinó que també amplià la seva concepció original de l’obra.

Bon concert!!
 


Jordi Cos, president i viola Orquestra Simfònica del Vallès


BIOGRAFIES


NÚRIA VILÀ  SOPRANO
Neix a Barcelona. Finalitza els estudis de Cant de Grau Superior al Conservatori Superior de Música del Liceu amb les màximes qualificacions sota el mestratge de Carmen Bustamante. Ha cantat al Gran Teatre del Liceu el rol de Frasquita a Carmen de Bizet i Cendrillon de Massenet (2n esperit, domèstica, 2ª noia). Amb l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell ha cantat Nabucco de Verdi (Anna), La Bohème de Puccini (Musetta), La Flauta Màgica (Primera Dama), Le Nozze di Figaro (Susanna), Don Giovanni (Donna Anna) i Così fan tutte (Fiordiligi) de Mozart completant així la trilogia Mozart/Da Ponte en escena. Així mateix, també ha cantat el rol d’Adina de l’Elisir d’amore de Donizetti i Violetta Valéry de la Traviata de Verdi. Ha participat en altres produccions El Giravolt de Maig de Toldrà (Rosaura) i Dido i Eneas de Purcell. En el camp d’oratori, concert i simfònic cal destacar obres com el Gloria y Magnificat de Vivaldi , La Missa Brevis en F de J. Haydn, el Somni d’una nit d’estiu de F. Mendelssohn, La Novena Simfonia de Beethoven i ha cantat amb l’Ensemble de l’Orquestra de Cadaqués realitzant concerts a l’Auditori Nacional de Madrid i l’Auditori de Saragossa amb música de Robert Gerhard i Xavier Montsalvatge. Ha ofert concerts arreu de Catalunya amb la finalitat de donar a conèixer les creacions musicals de dones compositores com Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Alma Mahler, etc. Ha treballat amb Francesca Roig així com també ha rebut classes de la mà de Mariella Devia, Irene Theorin, Juan Lomba, Desirée Rancatore, Cindee Sanner, Viorica Cortez i Raquel Pierotti. Ha guanyat el Primer premi en la modalitat de Cant en el 14è Concurs Internacional de música Josep Mirabent i Magrans. Ha estat Segon premi en el 6è Concurs Internacional Germans Pla Ciutat de Balaguer i 2n Premi en el IX Festival de Músics Joves de Catalunya. Ha estat finalista en el XII Concurs de Cant “Premi Manuel Ausensi”.
 MARTA VALERO MEZZOSOPRANO

La mezzosoprano catalana Marta Valero es llicencia amb matrícula d'honor en Interpretació de Cant Clàssic i Contemporani a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Amb veu dúctil i extensa, ha sabut unir la musicalitat i expressivitat teatral, afrontant repertori i estils diversos, des de l’òpera barroca fins a la música contemporània, interpretant rols operístics com: Volpino a Lo Speziale de F. J. Haydn; Tierra a Los Elementos d’A. Literes; Querubino a Le nozze de Figaro i Donna Elvira a Don Giovanni, totes dues de W.A. Mozart; Rossina a Il Barbiere di Siviglia i Angelina a  La Cenerentola, ambdues de G. Rossini; Giuletta a Les Contes d'Hoffmann de J. Offenbach; Segona i tercera Dama a La Flauta màgica de W.A. Mozart; Dinah a Trouble in Tahití de L. Bernstein; i Spirit, de La Cendrillon de Massenet, producció del Gran Teatre del Liceu. Els seus últims debuts operístics són el rol de  Dido, a Dido i Eneas de H. Purcell, amb el prestigiós grup instrumental La Risonanza, dirigit per Fabio Bonizzoni, i enguany, ha debutat el rol de Carmen a l'òpera Carmen de G. Bizet, al Palau de la Música Catalana. Dins el repertori Contemporani, ha participat en diverses estrenes, destacant obres com Primary colors d'Agustí Charles; Lorca al Piano d’Enric Palomar i l'òpera El Saló d'Anubis de Joan Albert Amargós. a Suïssa i Alemanya i al TNC de Barcelona (Festival d’Òpera de butxaca), Eva i Adam: el darrer Gènesi i M3 de Josep Maria Miró i Marc Artigau; LSP 3.1 de R. García Tomás. Ha cantat l’obra Drumming de Steve Reich en diverses produccions arreu de Portugal i l’estat espanyol amb el grup instrumental de percussió Drumming, i a Bèlgica i França amb el grup Ictus i la Cia. de Dansa Roses. Ha interpretat obres com El diari de J. Guinjoan i col·labora en diferents produccions amb el grup instrumental BCN 216 en obres com L'armari en el mar de Josep Maria Mestres-Quadreny,  de Giacinto Scelsi and Infinito Nero de G. Sciarrino. Interpreta obres de referència com El Amor Brujo de Manuel de Falla, les Folk songs de Luciano Berio i Pierrot Lunaire d’Arnold Schönberg. La seva versatilitat vocal li ha permès endinsar-se en altres gèneres musicals, apropant-se també al jazz i al folk. Destaca la seva intervenció com a artista convidada en la producció del Brossa Quartet de Corda, Les cançons dels Brigadistes, enregistrant un CD d’aquest repertori variat, que ha estat en gira per Catalunya, Espanya i França. Junt amb el pianista Albert Guinovart, el flautista Bernat Castillejo i l’OCT 48, ha participat en diversos concerts en homenatge al mestre Manuel Oltra i el repertori interpretat ha estat objecte de l’enregistrament d’un CD. La Universitat de Montevallo (EUA) l’ha convidat a cantar al LeBaron Recital Hall, en honor a l’homenatge retat al professor i compositor Lluís Benejam, del que ha enregistrat amb el pianista Albert Guinovart ―en homenatge en el seu centenari― un CD, que inclou la seva obra vocal i per a piano.
DANI COMA DIRECCIÓ ESCÈNICA

En Dani Coma combina la direcció escènica amb les classes d'interpretació. Actualment, és el cap de departament de l'àrea de Teatre de l'escola Coco Comin, mestre de l’Escola Billie Elliot que s’estrenarà la propera tardor a Barcelona i mestre de l'assignatura d'Interpretació i Escena del Conservatori del Liceu.
 
Creador i compositor del grup juvenil MACEDÒNIA i director artístic de Nada es impossible de El Mago Pop. Director escènic del Concert de Sant Esteve del Palau de la Musica els anys 17,18 i 19 així com de múltiples espectacles amb els cors del Orfeó, el cor Lutiana i el cor Geriona.
 
També ha publicat un grapat de cantates infantils amb Discmedi i contes amb l'editorial Bellaterra Musica. 
 
Més informació: www.danicoma.com 

 

COR DE NOIES DE L'ORFEÓ CATALÀ
Buia Reixach i Feixes, directora


Fundat l’any 2000 per Lluís Vilamajó, que el va dirigir els primers set anys, està integrat per quaranta joves de setze a vint-i-cinc anys, la majoria de les quals es van iniciar als cors infantils de l’Orfeó Català. Buia Reixach i Feixes n’és la directora i Josep Surinyac el pianista.
 
Ha treballat amb els directors J. Busto, P. Ll. Biosca, X. Puig, M. Minkowski, E. van Tiel, M. Valdivieso, N. Huynh i J. Nott, i ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, Vespres d’Arnadí, Les Musiciens du Louvre, Orquestra Simfònica del Vallès, Jove Orquestra Nacional de Catalunya i Gustav Mahler Jugendorchester.
 
Ha actuat a diverses poblacions d’Espanya, Alemanya, França i Eslovènia. El 2005 va ser premiat al Festival de Cantonigròs. Ha enregistrat dos CD, Viatjant... i Germinans. La temporada 2016-17 va participar en el Projecte Heimat, amb el Mädchenchor Hannover, sota la direcció de Simon Halsey. El juliol del 2018 va actuar per primera vegada al Festival Grec interpretant l’òpera El monstre al laberint de J. Dove, juntament amb els cors de l’Orfeó Català i la JONC. El maig del 2019 va debutar a la Philharmonie de Berlín, convidat al projecte coral Vocal Heroes de la Filharmònica de Berlín, juntament amb altres cors d’Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i membres de la Filharmònica de Berlín interpretant There was a child de J. Dove i Friday afternoons de N. Muhly, sota la direcció de Simon Halsey.
 
L’agost del 2019 va interpretar El somni d’una nit d’estiu de F. Mendelssohn al Festival Castell de Peralada amb la Mahler Chamber Orchestra & Friends i la narradora María Valverde, tots dirigits per Gustavo Dudamel, i el setembre del mateix any la Tercera Simfonia de Mahler juntament amb el Cor Infantil de l’Orfeó Català i l’Orquestra Filharmònica d’Israel, sota la direcció de Zubin Mehta.
 
Presentat per Catalunya Música, el Cor de Noies de l’Orfeó Català va ser un dels finalistes al concurs de cors amateurs Let the Peoples Sing, organitzat per la UER, que es va celebrar l’octubre del 2019 al Palau de la Música Catalana i per primera vegada a Espanya.
 
​L’any 2020 el Cor va actuar en l’espectacle interdisciplinari Erritu de KuKai Dantza al Mercat de les Flors i va ser convidat a acompanyar la cantant Noa en el seu recital al Palau de la Música. Durant l’actual temporada 2020-21, ha interpretat El somni d’una nit d’estiu de F. Mendelssohn i l’estrena de Les trompetes de la mort de M. Timón amb l’OSV, sota la direcció de Víctor Pablo Pérez.
 
El Cor de Noies forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català i rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.

VICTOR PABLO PÉREZ DIRECTOR
Va néixer a Burgos. Va realitzar estudis en el Reial Conservatori de Música de Madrid i a la Hochschule für Musik de Munic.

1980-1988 director artístic i titular de l'Orquestra Simfònica d'Astúries.
1987 principal director convidat de l'Orquestra Nacional d'Espanya [ONE].
1986-2005 director artístic i titular de l'Orquestra Simfònica de Tenerife [OST].
1993-2013 director artístic i titular de l'Orquestra Simfònica de Galícia [OSG].

Col·labora habitualment amb el Teatre Real de Madrid, al Gran Teatre de Liceu de Barcelona, ​​Festival Mozart de la Corunya, Festivals Internacionals de Música de Canàries, Peralada, Granada, Santander, Schleswig Holstein, Festival Bruckner de Madrid, Rossini Opera Festival [ROF], Festival de San Lorenzo de l'Escorial i Quinzena Musical de Sant Sebastià.

Des de la temporada 2013-2014 ha estat designat director Artístic i Titular de la Orquestra i Cor de la Comunitat de Madrid [ORCAM], relació que finalitzarà aquesta temporada, a l'agost de 2021. 
ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS (OSV)
Va néixer el 1987 en el si de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell i molt aviat s’estructurà com una societat anònima laboral, en què els treballadors en són alhora els propietaris. La seva activitat se centra a la ciutat de Sabadell, amb una temporada pròpia i com a orquestra del circuit Òpera a Catalunya, i al Palau de la Música Catalana, amb el cicle de concerts Simfònics al Palau. N’han estat directors titulars Albert Argudo, Jordi Mora, Salvador Brotons, Edmon Colomer, David Giménez Carreras, Rubén Gimeno i James Ross. Des del setembre del 2018 ho és Xavier Puig. Ha rebut el Premi Nacional de Música 1992, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d’Honor 2012 de la ciutat de Sabadell.


ShareOrquestra Simfònica del Vallès (OSV) is an artistic company run from a cooperative model devoted to serve its surrounding community.

Therefore, our project has this triple dimension: artistic, social and enterprising.

Learn more about us
Generalitat de Catalunya Diputacio Girona Diputació Barcelona Ajuntament Fundació BancSabadell Fluidra Moventia Mmaresme Benvic UAB Bardet HP Idneo Diputacio  Tarragona Ramon Llull Orfeo Catala CatMusica La Vanguardia
+ Veure tots
Amunt